Hungarian HOTS coming to the Tallinn Music Week

2017. március 30. - kátya.

HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) is the new common brand - in the framework of the Cseh Tamás Program - to promote fresh and emerging Hungarian music on international level, called to life by an always renewing dialogue between the relevant sectors of the local creative industry. HOTS appears through selected acts on Eurosonic Noorderslag, MENT and now they will appear at Tallinn Music Week with 43 music professionals from Hungary and with two great local bands, Blahalouisiana and Kéknyúl.

If you think Hungary is just the home of Ferenc Puskás, paprika, goulash or pálinka, you missed the point that in the last couple of years Hungary has became a festival country with major festivals such as Sziget, VOLT, Balaton Sound, Campus or The Valley of Arts, and also has a sparkling club life with venues like A38 Ship, Akvárium Club or Budapest Park. Moreover we have exciting and talented bands with fresh energy who can fill these venues and festivals with their music. Hungary does feel it’s time to show the world how great voices we have!

HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) is the new common brand to promote fresh Hungarian music at Eurosonic Noorderslag, MENT and Tallinn Music Week in 2017. HOTS is also amplified by Cseh Tamás Program.

This year at Tallinn Music Week music industry professionals may meet with the core of the Hungarian music industry at their HOTS reception in Sinilind Cafe and everyone has the chance to see the show of two super talented emerging bands from our country.

On 31st March you can meet with Blahalouisiana in Club Venus. The band is inspired by the beat-movements of the 60s, present indie music, and singer-songwriters from the American South. Blahalouisiana delivers a fresh, energetic performance that soon became the favorite of thousands of musically conscious fans in Hungary. Blahalouisiana just released their first full-length album in April 2016, featuring new songs in English and Hungarian.

keknyul.jpg

Meanwhile, on 1st April, Kéknyúl will step on the stage of Erinevate Tubade Klubi. The band’s music is rooted in the soul and funk of the 70s mixed with urban dance music with a dominant Hammond Organ sound. The complex music of Kéknyúl (on their new album, Crowded Universe one can also find rock and psychedelic influences) attracts rockers, alternative teenagers and elderly jazz-lovers as well. The band is definitely among the best club and festival bands of Hungary.

This year, singer-songwriter Tamás Molnár also has the chance to participate at the Tallinn Music Week’s songwriting camp.

Hungarian governmental initiative Cseh Tamás Program (’CSTP’, named after the legendary singer-songwriter) supports talented young bands as well as already successful ones, promotes concert venues, professional trainings, research and the extension of musical education in schools. In order to reach its goal CSTP considers the international expansion of the considerably narrow Hungarian market as a major task, the fulfillment of which is impossible without being present abroad in an organised and regular way.

We do believe that the success of any Hungarian musical formation means not only a perfect advertisement for Hungary but also a range of further possibilities for several other musicians of our country. That is why we think it is crucial for Hungary, Hungarian popular music and professionals to be present at international showcase festivals in an organised form in 2017 and further on. In addition, the success of Cseh Tamás Program depends on the individual success of professionals willing to act for the benefit of national popular music as well.

8,9,10. tizedjére is Észt Hét!

Zöldbe borult Budapest, Szeged és Debrecen, hogy közel 10 napon keresztül mi is kicsit magunkba szívhassuk észt rokonaink kultúráját: filmek, zene, építészet és helyi fogások szerepelnek a 10. Észt Hét palettáján. 

Március 14. 18:30, FUGA

Euroépítészet – avagy nyissuk az Észt Hetet kiállítással.

Az észt épületek általában letisztultak és tetten érhető rajtuk a természet közelsége, szeretete. Mint amatőr utcai nézelődőt is bámulatba ejt például a Tallinn Music Week egyik helyszíneként is szolgáló több szintes koncerteknek otthont adó Kultúrkazán, amivel a most nyíló kiállításon is találkozhattok. Vagy a Dalosünnep pärnui szabadtéri színpadával.

ÉSZT HÉT / ESTONIAN WEEK 2017 from Észt Intézet on Vimeo.

„Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása a 2006 és 2015 között Észtországban uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt, amelyek jelentős és felismerhető réteget képeznek az észt város- és tájépítészetben. Elképzelhető, hogy néhány évtized múlva ezekre az épületekre és létesítményekre egy önálló korszak képviselőiként tekintünk majd, az egykor itt élt német földbirtokosok kúriaépítészetével vagy a szovjet-észt korszak építészetével azonos fajsúlyú kategóriaként. Az is lehet, hogy az euroépítészet terminussal fogjuk illetni őket...
A kiállítás 10 objektumot mutat be: felújításokat, új épületeket és tájépítészeti projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkatlannal vagy a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínével.”- Szól a programfüzet ajánlója.

Az audiovizuális anyagot Jan Kaus szépirodalmi szövegei egészítik ki. Az író az Észt Intézet és a Pluralica kiadásában megjelent Breviáriumát a kiállításon is megtalálhatod és érdemes elhozni egy zsebkiadványt, a szerző Tallinn térkép szövegei mintha valóban az észt főváros különféle pontjain ejtené le a szívünket.

Március 16. 18:30 Művész, utána KUPLUNG

A filmes program megnyitója a Művészben lesz, nem is akármilyen filmmel. A Zavarba ejtő napok (Päevad mis ajasid segadusse) az észt „VAN” is lehetne. A film a ’90-es évek második felébe repít vissza, az észt vidékre a neonszínű Adidas melegítők dicső korszakába, a háttérben pedig dübörög az észt diszkó. A főszereplő Allar céltalanul teng-leng a nyárban, veszélyes figurákkal kerül kapcsolatba és egyre melegebb helyzetekbe keveredik… A film rendezője, Triin Ruumet első filmje, amivel egyből el is hozta Karlovy Varyból a zsűri különdíját és a legjobb észt filmnek járó elismerés is felkerülhetett a polcára. A vetítés INGYENES, de regisztrációhoz kötött, a film után pedig Triin Ruumettel lesz beszélgetés.

AFTER PARTYnak pedig rögvest irány a Kuplung, ahol az I Wear*Experiment filmzenés, elektro-pop muzsikájával és különleges vizuáljával ránt be a tánctérre. A trió tavaly jelentette meg Patience című bemutatkozó nagylemezét, de már turnéztak a Hurts-szel, döntősek voltak a helyi Eurovízió válogatójában, játszottak Koreában, Hollandiában, Németországban és Lengyelországban, de tavaly a budapesti közönség is megismerhette őket. 2017-et már Tokióban kezdték, hazájukban pedig az Év debütáló albumának járó díjat vihették haza. Novemberben a BUSH zárásaként adtak már itt szuper bulit, az attrakciót pedig egy héttel később megismételték, sőt felülmúlták GMK-s koncertjükön. A zenekarral készült interjúnkat itt olvashatjátok. Előttük a szintén remek Klusters és az Agavoid edzi meg táncizmainkat. INGYENES!

iwelive.jpg

Március 17. Művész és Kuplung

 Most is érdemes a Művészben kezdeni az estét, ahol ezúttal a Pólusokat vetítik. A filmről bővebben itt olvashattok, engem már az ajánló első mondata megfogott.

A film után ezúttal is KÖTELEZŐ after party a Kuplungban, ahol a hivatalosan is az Év együttesének választott Elephants From Neptune lép fel. A zabolázatlan észt elefántok mintha Dave Grohl eltitkolt fiai volnának, őszinte, karcos rock zenéjükkel és zúzós gitár riffekkel döngölnek földbe koncertjeikkel. A csapat szintén nem először jár Magyarországon, most tavaly megjelent Oh No című nagylemezükkel turnéznak hazánkba.

Sőt, idén a Mamazone szervezésében Pécs, Győr és Debrecen is kaphat az észt rock and rollból, a cívisváros pedig pláne mázlistának mondható, hiszen náluk március 15-én az Elephants From Neptune-nal az I Wear* Experiment is fellép. Hazai kísérőjük a BABEL és a The Adolescens lesz.

Március 18. , Művész

Válogatás Ülo Pikkov Filmjeiből 16:30
Színlelők 18:30

Március 19. , Művész

Új Észt Animáció 16:30
A kém és a költő 18:30

FILMEKRŐL RÉSZLETES PROGRAM ITT!!

Március 21. 21:00, Opus Jazz Club

A tavalyi imádnivaló Helitroop koncert után ismét szívet melengetünk az Opusban, ezúttal a VERBARIUMMAL. A zenekar öt tagjából hármukkal ráadásul már találkozhattunk is, hiszen Mingo Rajandi, Marek Talts és Eno Kollom a Helitroop színeiben is játszik. Liina Saar karizmatikus énekesnő és Mingo Rajandi nagybőgős vezette formáció zenéje Kersti Merilaas és August Sang, a múlt század jelentős észt költőpárosénak verseire épül. A lírai alkotások puha jazzre, világzenére, csipetnyi rockra úsznak rá. „A Verbariumot hallgatni olyan, mintha puha párnának dőlve élveznénk a tavasz első napsugarait…”

Március 24. 19:00, Nyitott Műhely

Mari Saat, Kriistina Ehin & Silver Sepp

Kriistina Ehin és Silver Sepp olyanok, mint egy tünde pár, alkotásaik természetközeliek és szorosan kötődnek a néphagyományokhoz. Silver énekes-dalszerző a legkülönfélébb tárgyakból varázsol hangszert, legyen szó biciklikerékről vagy fába vert szögekről. Kriistina olyan, mint egy szőke tündér, aki ősei tudását őrizve osztaná meg velünk nőiességét és annak viszonyát a természethez, a férfihoz és a természethez. Tartu írójának választották, de szavai nem csak papíron, énekelve is megállják a helyüket. A Naised Köögis nevű női formációban énekel, verseit pedig férje, Silver segítségével varázsolják dalokká.

Az est vendége lesz még Mari Saat, aki érzékeny karakterein keresztül éles társadalmi problémákat boncolgat műveiben, nagy empátiával tárva fel szereplőinek belső világát. 2008-ban megjelent Lasnamäe-i megváltó című kötetével akaratlanul is az észtország oroszok egyik szószólójává vált. Regényében a társadalom perifériájára sodródott Natalját szólaltatja meg, aki egy tallinni lakótelepen élve egyedül neveli gyermekét, és mivel nem beszéli az államnyelvet, végleg elakad az élet fogaskerekei között. Az est első felében vele lesz beszélgetés, majd Silver és Kriistina bűvöl el minket.

 Március 14-24. Kazimír bisztró
Egyél észtül!

Ne csak a kultúrát habzsold, hanem a tradicionális észt falatokat is! Ezt megteheted 10 napon keresztül a Kazimír bisztróban!

A részletes programfüzetért KATTINTS, a partnerek között a YESTONIA is feltűnik!;) 

 

5 reasons why I am that into Tallinn

It’s been already five years since I first landed in Estonia. Yeah I know, sometimes it is just so annoying for you that I am always talking about Tallinn or Estonia… If you are keep wonder why do I love it that much, now I bring you 5 (+1) moments or places to show you why it is that unique.

tallinn10.jpg

Pine trees and beaches

If you think about a beach, I am sure, that palm trees, sand and sunshine will pop up in your mind. But in Estonia, at Pirita there is a pine forest before the seaside. But after the forest there is the soft sand and the beautiful seaside. And if you are lucky sunshine as well.

tallinn12.jpg

Sunset at Linnahall

Huge, ugly and useless. And one of my favourite spot in Tallinn. If you walk across the old and clastic stairs and the broken glasses your reward  will be a spectacular view for the sea, the harbour and behind your back for the Fat Margaret and the Oleviste Kirik. This is the best place to watch the sunset, have hugs or long conversations with your friends.

tallinn6.jpg

tallinn8.jpg

The old, the soviet and the modern

Pretty old town with cobble stones, but with some luck you can catch wifi at the Viru gate (not the McDonald’s or the Hessburger’s). Few meters later the romantic cobble stones ends in a road, where little old trams in the old „retro” soviet style are going and at the corner there is Viru Hotel with an interesting history about the soviet area and next to it there is the very modern, new looked Viru plaza. And there are several places where these three collides and I really enjoy that.

 Kohtuotsa viewing platform

My other favourite place is the Kohtuotsa viewing platform. Okay, okay, I know it is very mainstream, but I still remember for the first time when I visited this spot during the Erasmus city games. It took my breath away. All the colorful rooftops and from the corner you can see the corner of the Lauluvaljak too.

tallinn1.jpg

 As the crow flies

 Towers, towers, towers! I literally fell in love with the view from the seaside and the harbour. I even have a tattoo about Tallinn’s siluette. And you do not have to go far from the city center to get this amazing view.

tallinn4.jpg

tallinn9.jpg

 +1, Winter suits it well

 I never felt that cold, what I felt in Tallinn. You feel it in your bones. But in a weird way - maybe just because the nostalgia – it made me like the winter a bit more and find the beauty in it. When the rooftops and the roads are covered with snow. When you can literally walk on the sea… when people use skies to walk accross the snow… I am sure Christmas and winter fits really well to Tallinn and to the whole country. One day I really want to visit it during advent and drink hot wine at the Townhall Square.

tallinn2.jpg

In the other hand it also taught me, that protect myself againts the winter is more important than "being pretty”. I was very vain, I always had a fabric coat, which looks quite pretty, but worth nothing when you have to deal with minus degrees. I remember, one year before my Erasmus I shivered during my way from the college to home on the tram, just because I thougt a „puffy coat” would be ugly. Now I happily wear my ugly, but really warm coat, which helped me to survive a winter in Estonia.

tallinn3.jpg

 

The winners of the Estonian Music Awards

Elephants From Neptune won in two categories, I Wear*Experiment recevied the prize for the best debut album and Tommy Cash had the best video in 2016. Check out the full list of the winners here! 

Best Song

Winner: NOËP, "Rooftop"

Best Album, Best Male Artist and Best Pop Album

Winner: Karl-Erik Taukar, "Kaks" (for the full album click here)

Best Female Artist

Winner: Kadri Voorand

Best Band and Best Rock Album

Winner: Elephants From Neptune "Oh No" (click here for the full album)

(spoiler alert: the Elephants soon will rockin' again in Budapest!)

Best Jazz Album

Winner: Kadri Voorand Quartet, "Armupurjus" (click here for the full album)

 

Best Folk Album

Winner: Maarja Nuut, "Une meeles" (click here for the full album)

Best Electronic Album

Winner: Mart Avi, "Rogue Wave" (click here for the full album)

Best Alternative/Indie Album

Winner: Mick Pedaja, "Hingake" (click here for the full album)

Best Metal Album

Winner: Taak, "Supersargasso"

Best Hip-Hop/Rap Album

Winner: Metsakutsu, "Kuhu koer on maetud" (click here for the full album)

Best Debut Album

Winner: I Wear* Experiment, "Patience"

(click here for our interview with the band. and guess what? they will make you dance again in Budapest soon)

Contribution to Estonian Music

Villu Tamme

 Villu Tamme is the singer, guitarist of the punk band J.M.K.E, founded in 1986. One of their biggest hit was "Tere Perestroika" written by Villu in 1987. They even won a song contest with it. Their first LP "Külmale Maale" (To the Cold Country) was released by the Finnish record label Stupido Twins and it was the first Estonian rock record which was made abroad. (soruce: WikipediaVillu played also in other bands like Türann, SH Dispanser and Velikije Luki. He is the author of dramatic play Haned võlgu, as well as books of verse Tuvi on tihane and Sorlimeki Plät and the former host of the TV show Seitse vaprat. To get more info about him read Postimees's interview. 

Best Music Video

 

 Winner: Tommy Cash, "Winaloto" (directed by Tomas Tammemets)

Best Classical Album

Winner: Best Composition Album — Arvo Pärt, "The Deer's Cry," performed by vocal ensemble Vox Clamantis, Toomas Vavilov (clarinet), Heikko Remmel (contrabass), Taavo Remmel (contrabass), Robert Staak (lute), Mari Poll (violin), Johanna Vahermägi (viola), Susanne Doll (organ), directed by Jaan-Eik Tulve

„I think I win a lotto" - Tommy Cash, Argo Vals and I Wear* Experiment concerts during this week

The autumn is already here and  November will bring us many Estonian acts. Tommy Cash, Argo Vals and the I Wear* Experiment will kick out the nights in Budapest. 

 

tommycash.jpg

TOMM¥ €A$H

The Estonian badass rapper will make his first appearance  in Budapest on 16th November at Dürer Kert. He was raised in a harsh Russian neighborhood, so his childhood wasn’t exactly pink and soft. But thanks to this, little Tommy soon turned towards arts: to the dance, painting, fashion and then he jumped into the pop business. Now he is the guy who may ride on a white horse to the McDrive and no one would think it’s weird from him. His rap music is very extreme, sometimes with absurd or even disturbing videos. His music is „badass”, but not like the regular American rappers, he gently samples classic musical elements too into his songs, such as Enya’s Only Time.

He pushed the post-soviet rap and irony to new levels. He recently worked with the Russian Little Big, whom you probably know already – they were in Budapest with the Brains -, but now Tommy Cash got on his Adidas suit and crossed the Estonian borders to conquer the rest of Europe.

I Wear* Experiment

I Wear* Experiment is now touring around with their punchy, shady electro-pop.  But we are the luckiest! Guess why! Because Budapest folks can enjoy their show even twice in November. They will play for the creme of the region’s music industry people on 18th November in Kuplung during BuSH showcase festival. Then, the restless band will come back to the GMK on 22nd November to make your legs move, collaborating with twentees and Fubarite. To get ready for the concerts check out our interview with them while listening their new album, Patience, which was released a few months ago.         iwe.jpg                      

Argo Vals

BuSH really  spoils us, already in their first year. Argo Vals is not a stranger in Budapest anymore, he has already played here three times, thanks to the Estonian Institute. Now, he is back for the showcase. The music he plays is truly amazing, his instrumental pieces have sonorous melodies, ringing tones, tense vibrations and drifting and heavy guitar solos. Beautiful instrumental music with jazz, ambient, electronic music and math rock elements. It’s just one man, with his guitar and the loopers, but sounds like a whole band. He released his second album, Nokturn in 2015, and now he has been nominated for the Estonian Music Awards as the Male Artist of the year. You may taste his miracle on 17th November at GMK.

„A man who leaps his own shadow and walks away alone.”- Holy Motors interview

The Holy Motors one of Estonia most promising bands with their dream sequenties and western inspired music. The band released their EP, Heavenly Creatures in 2015 at Wharf Cat Records, a New York based label, now, they are on their longest tour in Europe. On Monday – thanks for the Estonian Institute in Hungary – the Hungarian audience have the chance to listen this heavenly created music in live at A38. 

 

holy_motors_2.jpg

 

 

>>>> A MAGYAR VÁLTOZATÉRT KATTINTS IDE<<<<

The members of the Holy Motors began to play together as a form of meditation. „

At that time there was no ambition to become what you might call a band. The search for ecstasy was mutual and from there on the band just happened.”

–they said. Their name is came from a movie title, so in their „inspiration list” you can find the movies as well, but as they explain the main inspirations for them someting less touchable: „things, but such list can never be inclusive or even honest, since things happen and inspiration is in their capacity, but not in your reach.”

The group usually describe themself of a band from a non existent movie, but if it would be an existent one the strory would be about „a man who leaps his own shadow and walks away alone. But not sincerely”.

 holymotors.jpg 

The band just started making music in 2013, but they are already signed up for a New York based record label, called Wharf Cat Records. But how could an emerging Estonian band find a deal like this in the youngest continent? Their story sounds as a scene from the black and white 60’s:”The cooperation started via Floridian named Carson Cox. All of us, his band Merchandise and us were having a sabbath inbetween performances on this festival. The next day it all ended and we said the usual farewell you say to good people after you spend some good times."

It started raining that day soon after high noon and locals were gathering for a funeral.This is only particular, because the same occurred the next year. With Carson, however, we never saw him again. Then he texted us months after and introduced us with the news of a record deal. Eventually the administration of things got transferred from Floridian Hidden Eye to the Brooklyn-based Wharf Cat Records, where we met Trip Warner. The pleasure was ours and the Tallinn – New York connection settled. But this all first happened in 2014, in rural south-west, town of Kilingi-Nõmme at the Schilling festival.”

Now, their plan for 2016 to record their first LP at Wharf Cat Records studio and then tour around in New Your in fall.

The Holy Motors already performed at the Tallinn Music Week three times, now they are on their longest tour concert-wise. „We've been around Sweden and Denmark putting on shows for around the same lenght of days, but less showsed.  On such times of leisure you transpose the purposes of your travel a lot. This time there's less of that particular luxury that feels like Sundays behind lace curtains and in sheets of linen. Currently we're in between nights either on road or random apartments. The drive down south was fuzzy, much like a trance insulated by the void of a good nights sleep. It is now the last night in Kiev, before Budapest. It’s cold rain and cool wind.”

Well, hopefully in Budapest they gonna have better weather during there show at A38. If you are curious how sounds their music which can be described as „the wind with a vibrato” come tonight to A38 at 19, where Holy Motors will perform with SONYA and the Pregnant Whale Pain.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1735779340023809/

Listen them on Soundcloud: 

https://soundcloud.com/holy-motors-band           

 

                                                                      

„A férfi, aki átlép a saját árnyékán és elsétál egyedül” – Holy Motors interjú

A Holy Motors egyike Észtország legígéretesebb zenekarainak, álomszerű, western hangulatok által inspirált zenéjükkel.  Egy New York-i kiadónál, a Wharf Cat Records-nál jelentették meg Heavenly Creatures című EP-jüket 2015-ben, most pedig eddigi leghosszabb európai turnéjukon vannak. Hétfőn pedig – a Magyarországi Észt Intézetnek hála – az itthoni közönség is megízlelheti, milyen is a Holy Motors füstös, kissé éteri muzsikája élőben, az A38-on.

 

holy_motors_2.jpg

>>>>FOR ENGLISH VERSION CLICK HERE<<<

A Holy Motors tagjai a meditáció egy formájaként kezdtek együtt játszani.

„Ekkoriban nem volt olyan ambíciónk hogy úgy nevezett zenekarrá alakuljunk. Az extázis keresése volt kölcsönös, onnan a zenekar csak megtörtént”

– mondják. A nevük egy mozifilm címéből ered, természetesen inspirációik között is szerepelnek a filmek, de a főbb ihlet forrásai valami kevésbé megfogható: „Egy ilyen felsorolas nem foglalhat mindent magába, mivel a dolgok a maguk módján történnek és az inspiráció nem mindig áll rendelkezésünkre”

A csapat általában úgy jellemzi önmagát, mint egy banda egy nem létező filmből, de ha mégis létezne a történet „egy férfiról szólna, aki túllép a saját árnyékán és elsétál egyedül. De nem komolyan.”- mondják.

A zenekar 2013 óta ír számokat, de máris lemezszerződésük van egy New York-i székhelyű lemezkiadóval, a Wharf Cat Records-zal. De mégis hogyan jut egy feltörekvő észt zenekar egy ilyen szerződéshez a legfiatalabb kontinensről? Az erről szóló történetük pont úgy hangzik, mint egy filmrészlet a ’60-as évek fekete-fehér mozijaiból: „Az együttműködés a floridai Carson Cox-on keresztül kezdődött. Mi és az ő bandája, a Merchandise két előadás között tartottuk a szabatot a fesztiválon. A következő napon véget ért a fesztivál és búcsút mondtunk, ahogy elbúcsúzunk azoktól az emberektől, akikkel eltöltöttünk pár kellemes pillanatot."

Fényes nappal elkezdett esni, a helyiek pedig egy temetésre gyülekeztek. Ez csak azért különös, mert ugyanez történt a következő évben. Carson-t azonban soha többé nem láttuk újra. Aztán hónapokkal később írt nekünk egy lemezszerződés hírével. Végülis, a dolgok adminisztrációja átkerült a floridai Hidden Eye-tól a Brooklyn-i illetőségű Wharf Cat Records-hoz, ahol Trip Warnerrel találkoztunk. Részünkről volt a szerencse – és a Tallinn – New York kapcsolat így lett megalapozva. De ez mind 2014-ben történt, a vidéki délnyugaton, Kilingi-Nõmme városában, a Schilling fesztiválon.”

 

Így most a 2016-os terveik között az első nagylemezük felvétele szerepel a Wharf Cat Records stúdiójában majd egy őszi turné New York-ban.

 holymotors.jpg

A Holy Motors már háromszor lépett fel a Tallinn Music Week-en, most épp a leghosszabb turnéjukon vannak, ami a koncertek számát illeti. „Már koncerteztünk Svédországban és Dániában, körülbelül hasonló időtartammal, de kevesebb koncerttel. Ezekben az időkben a szabadidő a rengeteg utazással telik el. Ezúttal kevesebb adatik meg abból a bizonyos luxusból, ami olyan érzés, mint egy vasárnap csipke függöny mögött textil ágyneműn. Jelenleg éjszakák között vagyunk, az úton vagy random apartmanokban. Az út dél felé homályos volt, mint egy révület a semmibe, elszigetelve egy jó éjszakai alvástól. Most ez az utolsó éjszakánk Kijevben, mielőtt továbbhaladunk Budapestre. Hideg eső van és hűvös szél.”

Remélhetőleg, mire Budapestre érnek, sokkal jobb idő várja őket az A38-as koncertjük alatt. Ha kíváncsi vagy hogyan szól a zenéjük, amit úgy is leírhatunk, hogy „szél vibratóval”, gyere el ma este az A38-ra 19 órakor, ahol a Holy Motors SONYA-val és a Pregnant Whale Pain-nel játszik majd.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1735779340023809/

Holy Motors Soundcloud-on: https://soundcloud.com/holy-motors-band

The Pink Elephant - Cassette Concert Tour

After the release of The Pink Elephant’s debut album ‘Mellowing’ last year – nominated as best debut album at the Latvian Music Awards - the band embarked upon a Baltic Tour passing by Vilnius, Valmiera, Cēsis, Tartu, Tallinn and Pärnu. And when summer came along, it brought a lot of festivals with it: from Bliuzo Naktys and Vilnius Psych Fest in Lithuania to Positivus and Laba Daba in Latvia and Pärnu Blues Fest in Estonia. After so much travelling The Pink Elephant settled down for 12 days to record the new album in the park and basement of the school where Edvards and Alberts got to know each other.  ‘It felt like coming home after being on the road for a while’ says Edvards.

VIDEO The Pink Elephant – Cassette Concert:

The recordings led to The Pink Elephant’s second album called ‘Cassette Concert’. 10 Cassette players with the new album in it were spread in Riga, asking people to listen to the album and pass it forward afterwards. In that sense it becomes a small concert. Firstly, because the album is recorded live and all arrangements happened in those 12 days. Secondly, because people are likely to listen to the album only once or a couple of times before handing it over to friends, family or strangers. The Pink Elephant won’t issue any digital copies; the album is only available on tape. Maybe one day the cassette will end up in the hands of a friend, and you will meet it again, or perhaps it will live on in lovely, nostalgic memories, like a beautiful concert.

pink.jpg

The Pink Elephant will present their new album in the Baltics with their ‘Cassette Concert Tour’. When touring through Estonia The Pink Elephant will spread 5 more cassette players.

I am really excited to go on tour again and meet all our friends and fans. We have had many fantastic concerts when we toured the Baltics last time. I will always remember catching some wind in Tallinn near the sea, where the abandoned Soviet buildings still stand. It was almost a year ago we went on tour, but I feel like we're coming home from a long journey, with some more experience, energy and power.” says lead vocalist and guitarist Edvards.

For the Estonian part of their Cassette Concert Tour, The Pink Elephant will team up with the Estonian band ‘Ans. Andur’. “We've had some nice experience playing in Estonia, meeting some nice people. Looking forward to play there some more!” says bass player Alberts.

 

Concerts in Estonia:

14/04 Genialistide Klubi (Tartu) + Ans. Andur

15/04 Von Krahl (Tallinn) + Ans. Andur

 

THE PINK ELEPHANT

https://www.facebook.com/pinkselefants/

https://pinkselefants.bandcamp.com/releases

https://soundcloud.com/pinkselefants

 

 

YEStonia's favourites at Tallinn Music Week 2016

The Tallinn Music Week will start it’s exciting musical program tonight. Between 31st of March and 2nd of April you can see more than 200 acts in live. To help to choose from them, here are YEStonia’s recommendations.

 

Argo Vals

Argo Vals is an amazing musician, whetever he is playing alone or with his band. His instrumental pieces have sonorous melodies, ringing tones, tense vibrations and drifting and heavy guitar solos. Beautiful instrumental music with jazz, ambient, electronic music and math rock elements. Usually, he performing with his guitar and loopers by himself, but now, during TMW you can catch him with his band as well, which makes his music more powerful.

CONCERTS: 

Friday 01.04  at  21:00
Festival stage / Rada7.ee presents at  Sinilind / Hall 1

Saturday 02.04  at  18:00
City stage / Viljandi Vibes presents (Pikk 9 + live-stream www.tmw.ee) at  Biit Me Record Store      

    

Erki Pärnoja

Erki Pärnoja well known as a member of Ewert and The Two Dragons, but besides it he contributing in many other projects, like the Estonian-Swedish-Danish collaboration MaiNekk, or in the Estonian-Hungarian „line” he plays in the Porteleki/Tärn/Pärnoja Trió. Now, he presents his solo work, called Himmelbjerget. Music for inside movies.

erki.jpg

 Listen to his music: https://soundcloud.com/erki-parnoja

CONCERTS:

Thursday 31.03  at  21:45
Festival stage / Eesti Pops presents at  Kino Sõprus            

Friday 01.04  at  18:30
City stage / Viru väljak 4 at  Viru Keskus

 

Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?

Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? is a surffy punk-rock trio from the Finnish-scene. They do not have a guitar player, but they do not need it, because they changed it for  good old Casio-and Eco-organs. Their concert tastes like a 60s garage concert with surfffing melodies.

 CONCERTS: 

Friday 01.04  at  01:20
Festival stage / Raadio 2 presents at  Von Krahl / Downstairs

Friday 01.04  at  18:30   
City stage / Tööstuse 48 at  Noblessneri Valukoda/ Tallinn Craft Beer Weekend

 

I Wear* Experiment

The „punchy nordic electro-pop” trio was established by Hando Jaksi guitartist, Mikk Simson drummer and Johanna Eenma singer in 2012. Their music is like a magical travelling within soft electro-pop clouds, while sometimes you rush into some unexpected, but good-looking post-rock skyscrapers. Check out our interview  with them.

CONCERTS:

Thursday 31.03  at  20:30
Festival stage / TMW opening party at  Kultuurikatel / Hall 1

                                                  Saturday 02.04  at  00:00                                                   
Festival stage / Positivus Festival + ILY present at  Kino Sõprus

Friday 01.04  at  18:15
City stage / Estonia pst 9 at  Apollo Bookstore in Solaris Centre

Kerli

Kerli is an Estonian superstar. She recently moved back to Estonia from the US to find her roots again. So, she moved to a wooden house in a forest at the middle of nowhere to collect inspirations and write her new album. The „treatment” was succesful, she released her new single Feral Hearts a couple of weeks ago. I am sure, that her gig gonna hit at the Rock Cafe!

CONCERT:

Festival stage / Tuborg Green Club: Raadio 2 presents

at  Rock Café    

Keymono

Keymono plays a funny, catchy music, with neo-soul vocals based in electronic basis. Probably, you can not avaoid to start smiling during listening there colorful and bright music. The Lithuanian band now based in London, they won many arwards and they also got a publishing deal with EMC/SONY music for their album.

keymono.jpg

Listen to their music: https://soundcloud.com/keymono

CONCERTS: 

Saturday 02.04  at  19:00
Festival stage / Positivus Festival + ILY present at  Kino Sõprus

Saturday 02.04  at  15:30
City stage / Viru Väljak 3 at  Nordic Hotel Forum

 

Laika Virgin

The Estonian Laika Virgin plays really hot alternative rock, with smashing songs, fuzzy guitars and a cool attitude. They were compared to Red Hot Chilli Peppers, Beck, Gorillaz and Radiohead, I would add on this list Movits! as well, because of their „feel good” music. Oh, and plus point for their name!

CONCERTS:
City stage / Müürivahe 20 at  Must Puudel
Festival stage / World Clinic presents
at  Woodstock / Rockstar's

Micucu

Micucu’s music mostly inspired by the nature and surrounding people, perfect for escape from the reality, it has a back to the nature „feeling”. They describe their music as electro-acoustic mix and recently released their new single, called Val.

CONCERTS:
Festival stage / Raadio 2 presents

at  Von Krahl / Downstai

Festival stage / Positivus Festival + ILY present

at  Kino Sõprus

City stage / Telliskivi 62

at  Renard Coffee Shop

 

Middlemist Red

Middlemist Red „our sons” will be the only one Hungarian band performing in TMW. Their psych-rock swirl’s main inspiration channels from late 60's and early 70's rock bands like The Doors and The Beatles, as well as bands from the new wave of psychedelic rock like The Black Angels and Tame Impala. The band already had two full house concerts at Eurosonic festival, now they are here to show their music in Tallinn as well.

CONCERTS: 

Friday 01.04  at  16:30 
City stage / Telliskivi 60a shopping street at  Homeart Interior Store & Cafe

Friday 01.04  at  21:00 
Festival stage / World Clinic presents at  Woodstock / Rockstar's

Shipsea

In this area it is not neccesarry to introduce Shipsi - Jānis Šipkēvics – who is from the well-known Latvian band, called Instrumenti. Now, he is back to Tallinn with his new solo music project, called Shipsea. His really unique falsetto voice will give you a beautifully strange experience. 

Shipsea - Meitene no manas klases from Shipsea on Vimeo.

 

Thursday 31.03  at  22:00
Festival stage / TMW opening party at  Kultuurikatel / Hall 3

 

Friday 01.04  at  16:15
City stage / Viru väljak 4 at  Viru Keskus

 

 

Ború és szikrázó öröm hullámai

Heliotroop koncertbeszámoló

Szüntelen magasak és mélyek, ború és szikrázó öröm hullámai lepték el csütörtök este az Opus Jazz Clubot a Heliotroop koncertjén. A jazz-folk csapat nem csak hangszerével, közönségével is virtuóz módon bánt.

- For English version CLICK HERE -

- A Heliotrooppal készült interjút ITT OLVASHATOD -

heliop.jpg

fotó: Bach Máté // Magyarországi Észt Intézet

Az Észt hét keretében megrendezett Heliotroop koncerten Kadri Voorand – akit a nagyérdemű már korábban is láthatott itthon triójával –magyarul köszöntötte a közönséget, majd bele is vágtak első, „Pánik” című dalukba, ami egy rendkívül erőteljes, kaotikus kezdet volt, amivel egyből elvonták mindenki figyelmét az előttük lévő boros poharakról vagy éppen vacsoráról.

heliokadri.jpg

fotó: Bach Máté // Magyarországi Észt Intézet

A hat virtuóz zenész – név szerint Kadri Voorand énekesnő, Kirke Karja zongorista, Meelis Vind klarinétos, Madis Meister gitáros, Mingo Rajandi nagybőgős és Eno Kollom dobos – között tökéletesen működött a kémia, pont úgy, ahogy hangszereik és a közönség között is. Voltak rock sztárokat megszégyenítő szólók, míg máskor finom dallamokkal simogatták a fülünket, miközben Kadri szuggesztív előadásmódjával és erőteljes gesztusaival taglózta le a nagyérdeműt.

A dalaik olyanok voltak, mint puha gombolyagok: sosem tudhattuk az elején mi történik a következő pillanatban, hiszen azok mindegyike megszámlálhatatlanul sok lehetőséget rejtett magában. Úgy használták a hangszereiket mint elszabaduló kötőtűket, ahogy a nagybőgő, a gitár és a dob néha saját útjára indult, különböző tempót diktálva, míg Kadri éneke és a zongora hangja beszőtte a termet zenei fonalaikkal létrehozva egy frissítő káoszt, míg végül az összes zenei szál tökéletesen egybeolvadt ismét.

heliotroopc.jpg

fotó: Bach Máté // Magyarországi Észt Intézet

Egyszerre tudtak erőteljesek és gyengédnek lenni, eljátszani a csendet, miközben hangosak voltak. Az egyik Kirke Karja által jegyzett dal különösen gyönyörűen illusztrálta ezt, amit – ahogy ő mondta – az a tökéletes pillanat inspirált, amikor a tengeren, egy hajón töltött egy éjszakát, ahol egyszerre érzett békességet, nyugalmat és csendet.

heliotr.jpg

fotó: Bach Máté // Magyarországi Észt Intézet

A dalok között általában Mingo, Kirke vagy Kadri vállalta a konferanszié szerepét, meséltek a dalok szövegéről és azok inspirációjáról – sőt, gyakran tették mindezt elragadó módon néhány magyar mondat közbeékelésével.

A Heliotroop örömteli koncertje biztos vagyok benne, hogy minden jelenlévő emlékezetébe beégett, hiszen igazán csodálatos élmény volt hat ennyire élettel teli és energikus művészt látni a színpadon – és nem voltak restek ezekből az energiákból számunkra is átadni.