„A férfi, aki átlép a saját árnyékán és elsétál egyedül” – Holy Motors interjú

2016. július 11. - kátya.

A Holy Motors egyike Észtország legígéretesebb zenekarainak, álomszerű, western hangulatok által inspirált zenéjükkel.  Egy New York-i kiadónál, a Wharf Cat Records-nál jelentették meg Heavenly Creatures című EP-jüket 2015-ben, most pedig eddigi leghosszabb európai turnéjukon vannak. Hétfőn pedig – a Magyarországi Észt Intézetnek hála – az itthoni közönség is megízlelheti, milyen is a Holy Motors füstös, kissé éteri muzsikája élőben, az A38-on.

 

holy_motors_2.jpg

>>>>FOR ENGLISH VERSION CLICK HERE<<<

A Holy Motors tagjai a meditáció egy formájaként kezdtek együtt játszani.

„Ekkoriban nem volt olyan ambíciónk hogy úgy nevezett zenekarrá alakuljunk. Az extázis keresése volt kölcsönös, onnan a zenekar csak megtörtént”

– mondják. A nevük egy mozifilm címéből ered, természetesen inspirációik között is szerepelnek a filmek, de a főbb ihlet forrásai valami kevésbé megfogható: „Egy ilyen felsorolas nem foglalhat mindent magába, mivel a dolgok a maguk módján történnek és az inspiráció nem mindig áll rendelkezésünkre”

A csapat általában úgy jellemzi önmagát, mint egy banda egy nem létező filmből, de ha mégis létezne a történet „egy férfiról szólna, aki túllép a saját árnyékán és elsétál egyedül. De nem komolyan.”- mondják.

A zenekar 2013 óta ír számokat, de máris lemezszerződésük van egy New York-i székhelyű lemezkiadóval, a Wharf Cat Records-zal. De mégis hogyan jut egy feltörekvő észt zenekar egy ilyen szerződéshez a legfiatalabb kontinensről? Az erről szóló történetük pont úgy hangzik, mint egy filmrészlet a ’60-as évek fekete-fehér mozijaiból: „Az együttműködés a floridai Carson Cox-on keresztül kezdődött. Mi és az ő bandája, a Merchandise két előadás között tartottuk a szabatot a fesztiválon. A következő napon véget ért a fesztivál és búcsút mondtunk, ahogy elbúcsúzunk azoktól az emberektől, akikkel eltöltöttünk pár kellemes pillanatot."

Fényes nappal elkezdett esni, a helyiek pedig egy temetésre gyülekeztek. Ez csak azért különös, mert ugyanez történt a következő évben. Carson-t azonban soha többé nem láttuk újra. Aztán hónapokkal később írt nekünk egy lemezszerződés hírével. Végülis, a dolgok adminisztrációja átkerült a floridai Hidden Eye-tól a Brooklyn-i illetőségű Wharf Cat Records-hoz, ahol Trip Warnerrel találkoztunk. Részünkről volt a szerencse – és a Tallinn – New York kapcsolat így lett megalapozva. De ez mind 2014-ben történt, a vidéki délnyugaton, Kilingi-Nõmme városában, a Schilling fesztiválon.”

 

Így most a 2016-os terveik között az első nagylemezük felvétele szerepel a Wharf Cat Records stúdiójában majd egy őszi turné New York-ban.

 holymotors.jpg

A Holy Motors már háromszor lépett fel a Tallinn Music Week-en, most épp a leghosszabb turnéjukon vannak, ami a koncertek számát illeti. „Már koncerteztünk Svédországban és Dániában, körülbelül hasonló időtartammal, de kevesebb koncerttel. Ezekben az időkben a szabadidő a rengeteg utazással telik el. Ezúttal kevesebb adatik meg abból a bizonyos luxusból, ami olyan érzés, mint egy vasárnap csipke függöny mögött textil ágyneműn. Jelenleg éjszakák között vagyunk, az úton vagy random apartmanokban. Az út dél felé homályos volt, mint egy révület a semmibe, elszigetelve egy jó éjszakai alvástól. Most ez az utolsó éjszakánk Kijevben, mielőtt továbbhaladunk Budapestre. Hideg eső van és hűvös szél.”

Remélhetőleg, mire Budapestre érnek, sokkal jobb idő várja őket az A38-as koncertjük alatt. Ha kíváncsi vagy hogyan szól a zenéjük, amit úgy is leírhatunk, hogy „szél vibratóval”, gyere el ma este az A38-ra 19 órakor, ahol a Holy Motors SONYA-val és a Pregnant Whale Pain-nel játszik majd.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1735779340023809/

Holy Motors Soundcloud-on: https://soundcloud.com/holy-motors-band

A bejegyzés trackback címe:

https://yestonia.blog.hu/api/trackback/id/tr488880554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.