Elektro pop felhők és post-rock felhőkarcolók

I Wear* Experiment interjú

2016. március 19. - kátya.

Az I Wear* Experiment igazán izgalmas időket ér: benne voltak a nemzeti eurovíziós válogató döntőjében, az Eesti Laulban, hamarosan megjelenik debütáló nagylemezük és ők voltak a Hurts előzenekara is a baltikumi turnéjuk során. Ismerjétek meg az I Wear* Experimentet!

- For English version CLICK HERE -

iwe.jpg

Az ütős északi elektro-popot játszó triót Hando Jaksi gitáros, Mikk Simson dobos és Johanna Eenma énekesnő alapították 2012-ben. A zenéjük varázslatos utazás puha elektro-pop felhők között, miközben néha váratlan, mégis káprázatos post-rock felhőkarcolókba ütközhetünk bele.

 Habár a zenekar neve azt sugallhatná, hogy tiszta kísérleti zenéről van szó, ők általában úgy nyilatkoznak, hogy a kísérlet inkább arra a metódusra vonatkozik, ahogy a zenéjüket írják:

„ Az alkotó folyamatok nálunk általában úgy indulnak, hogy Hando hoz néhány dal ötletet a stúdióba, amit végül addig csavargatunk és tekergetünk, amíg fel nem tárul a dalban lévő összes lehetőség. A kezdetektől fogva eldöntöttük, hogy nem szabunk semmilyen műfaji határt a daloknak, tehát néhányuk hangozhat úgy, mint a Chemical Brothers, míg a másik mint a Florence & The Machine.

iwelive.jpg

 A csapat 2013-ban Crickets Empire I. és II. címen jelentetett meg kislemezeket, a trilógia harmadik része pedig 2014-ben követte őket. Most azonban a „Crickets Empire” korszak lezárult a zenekar pedig legelső nagylemezük megjelenésére készül. (Itt hallgathatóak a korábbi felvételeik: https://soundcloud.com/iwearexperiment )

„A Crickets Empire bemutatta az I Wear* Experiment zenéjét és a következő kislemezek a zenekar természetes fejlődésének tekinthetőek. A nevet a Crickets off című szám inspirálta az első EP-ről, ez volt a legelső dal, amit zenekarként írtunk, ez az, ahogy a történetünk elkezdődött”

Az első dal a hamarosan megjelenő lemezről a Patience, az új számok pedig szintén ennek a táncos vonalát követik. „Kevesebb post-rock és több elektronikus zene lesz rajta, de azt nem ígérhetjük meg, hogy a következő anyagok is annyira táncolhatóak lesznek, mint most a Patience album. Ezúttal szintetizátorokkal kísérleteztünk, amivel sosem foglalkoztunk ennyire behatóan korábban”

Szóval, mit is várhatunk a Patience LP-től? „Nagyon rövid időn belül megjelentettünk három kislemezt is, így ezúttal eldöntöttük, hogy türelmesebbek és figyelmesebbek leszünk a dalok kidolgozásával. Szerettünk volna minden követ megmozgatni, hogy a legjobbat hozzuk ki a hangzásból és a produkcióból, nem sajnálva időt és pénzt rá. Most azt mondhatjuk, hogy ez a legjobb eredmény, amit elérhettünk. Néhány dalt kihagytunk az albumról, mert úgy éreztük, most nem tudjuk a legjobbat kihozni belőlük.”

A zenekarnak nem rég jelent meg a legelső videoklipje, de jól ismertek a koncerteken használt látványos vizuális elemekről, YouTube-on pedig Reharsals címen több látványos felvétel is elérhető tőlük. Sőt, annak bizonyítékául, hogy melódiáikkal igazi hangélményeket építenek, Toomas Hendrik Ilves – Észtország elnöke – az I Wear* Experiment Spring is cold this year című dalát választotta hivatalos ünnepi üdvözlőkártyája zenéjéül 2013-ban.

A trio jelentkezett idén az Eurovízió nemzeti válogatójába, az Eesti Laulba, a Patience-szel pedig egyenesen a döntőig jutottak. De milyen jelentősége van az Eurovíziónak Észtországban és miért jelentkeztek az Eesti Laulba?

„Vegyes érzések veszik körül, néhányan szeretik minden részletét, míg mások jobban örülnének, ha inkább a zene lenne a középpontban és kevésbé lenne show orientált. Mégis, a döntő koncerteket az emberek többsége együtt nézi a tv előtt a családdal vagy barátokkal. Az Eesti Laul nagyon fontos lett az észt zenei szcénában, mert kevés lehetőség van arra, hogy izgalmas zenék nagyobb felületet kapjanak a mainstream médiában – különösen az olyan alternatív zenekarok, mint amilyen az I Wear* Experiment is”- mondják.

Az Eurovízióra kijutás nem a céljuk, csupán egy eszköz arra, hogy elérjék azokat: „Ha kiválasztanak, úgy fogjuk képviselni magunkat és az országot, ahogy tesszük azt egy kis bárban Šiauliaiban vagy egy nagy fesztivál színpadán Lettországban.”

iweeestil.jpg

Az Eesti Laulban, az "észt dalban" (fotó:Marianne Ubaleht)

Ha azt gondoljuk Magyarország kis ország, kicsi zeneiparral, képzeljük el, hogy a mi 10 milliónkkal szemben, Észtország összesen 1,3 millió embert számlál. Mégis, Észtország jelenléte a nemzetközi zeneiparban úgy fest, kezd erősebb és erősebb lenni.

„Az észt zenei szcéna elképesztő gyorsan növekszik és fejlődik. A dalszerzők és a produkciók egyre jobbak és jobbak lesznek az évek során. Egy olyan kicsi országban, mint Észtország, az olyan alternatív zene, mint amilyet mi is csinálunk, nem talál sok követőre (hiszen nem is él itt sok ember), de ahogy már többször végigturnéztuk a Baltikumot rájöttünk, hogy ez egy nagy ország, úgyhogy jól vagyunk itt”.

A zenekar számára mindennapossá volt, hogy a szomszédos és még távolabbi országokkal kooperáljanak: „Népszerűek vagyunk Litvániában, itt van egy jól menő elektronikus és alternatív zenei színtér is. Lettországban és Finnországban is egyre jobb a helyzet, de ott még mindig inkább az indie és rock and roll műfajok a népszerűek. Az új albummal Lengyelországba és a Benelux államokban is meg fogunk fordulni és a környékben is, szóval a más országokkal való együttműködés mindennapos dologgá vált számunkra. Jó kapcsolataink vannak Észtországban, akik segítenek a promóció és a turné finnanszírozásában – a Music Estonia és az Észt Zenei Exportiroda anyagi segítsége és tanácsai, kapcsolatai nélkül sokkal nehezebben boldogulnánk.”

Habár még csak március van, egészen biztos vagyok benne, hogy 2016 lesz az I Wear* Experiment számára az áttörés éve. Tavasszal minden zenekar életében fontos mérföldkőhöz érkeznek: megjelentetik a debütáló nagylemezüket, két héttel ezelőtt a döntősként mérkőzhettek meg az Eesti Laulban, egy turnéval a hátuk mögött a Hurts-szel és egy európai körúttal előttük- remélhetőleg megállnak kis hazánkban is.

De addig is, ha Tallinnban jártok mindenképpen érdemes elkapni az egyik koncertjüket a Tallinn Music Weeken: március 31-én a TMW nyitópartyján 20:30-kor a Kultuurikatelben, pénteken 18.15-kor az Apollo könyvesboltbeli INGYENES koncertjükön vagy április 2-án, szombaton éjfélkor a Kino Sõprusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://yestonia.blog.hu/api/trackback/id/tr478497866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.